Konsumpcja piwa rzemieślniczego ma jeszcze wiele rynków do podbicia. Boom rozpoczął się pod koniec ubiegłej dekady, ale konsumpcja tego produktu jest wciąż mikroskopijna w porównaniu z całym rynkiem piwa. Innymi słowy, obszar ten ma jeszcze dużo miejsca na ekspansję.
Czym jest piwo rzemieślnicze?
Nie ma uniwersalnej definicji, ale ogólnie rzecz biorąc, piwo rzemieślnicze to piwo produkowane w małych browarach (o rocznej produkcji kilku milionów baryłek), niezależne (niepowiązane z innymi firmami) i tradycyjne (z dużą koncentracją słodu w składzie). Warto pamiętać, że nie wszystkie piwa rzemieślnicze są produkowane w sposób rzemieślniczy, ponieważ nawet mikrobrowary używają maszyn podczas produkcji. W produkcji piw rzemieślniczych większą wagę przywiązuje się do aromatów, smaków, a nawet etykiet i nazw.
Inną wspólną cechą piw rzemieślniczych jest to, że są one bardziej złożone i unikalne oraz mają więcej rodzajów i smaków. Są browary, które mieszają migdały z pszenicą, mają w sobie odrobinę czekolady, są gęstsze, ciemniejsze itd. Podsumowując, są one inne niż główne piwa na rynku. https://microfirma.pl/
Rozpoczęcie działalności na rynku
Produkcja piwa rzemieślniczego jest skomplikowana, ale można to zrobić nawet we własnym domu. Jeśli nie wiesz nic na ten temat, pierwszym krokiem jest poznanie składników. Różnicę stanowi na przykład pochodzenie wody. Podobnie jest z różnymi rodzajami słodu, chmielu, drożdży, cukrów i niesłodowanych ziaren (np. owsa), a każdy z nich daje w efekcie inny rodzaj i smak piwa. Kolejnym krokiem jest zapoznanie się z procesem produkcji, który może trwać nawet miesiąc. Od warzenia do butelkowania, poprzez takie etapy jak filtrowanie, gotowanie, chłodzenie, napowietrzanie, fermentacja, dojrzewanie i pakowanie. https://microfirma.pl/
Produkcja własnego piwa to marzenie wielu osób. Ale jeśli chcesz robić to profesjonalnie, musisz traktować ten proces jak każdy inny biznes, a nie jak hobby. Istotnym czynnikiem w biznesie piwa rzemieślniczego jest dystrybucja. W jaki sposób dotrzesz do odbiorców? Czy będziesz dostarczał piwo swoim znajomym? Czy będziesz próbował sprzedawać na małym rynku lub w barze? Czy skorzystasz z usług wyspecjalizowanych dystrybutorów? Zanim zaczniesz myśleć o produkcji, zastanów się, gdzie produkt będzie trafiał i jak tam dotrze.
Kolejnym aspektem do rozważenia jest zarządzanie biznesem: Ile będziesz w stanie wyprodukować miesięcznie? Po jakiej cenie musisz sprzedawać, aby pokryć koszty i nadal przynosić zyski? Jak będziesz sprzedawać swój produkt? Bez zwracania uwagi na te i inne szczegóły, lepiej produkować piwo tylko do własnej konsumpcji.